CE ESTE LEMNUL COMPOZIT (WPC)?

Lemnul compozit sau lemnul plastifiat, cunoscut sub numele de WPC (Wood Plastic Composite), este un produs compozit, inventat în Japonia, în 1976, în a cărui compoziţie intră făina de lemn (peste 50%) şi deşeuri de mase plastice, amestec stabilizat împotriva radiaţiilor UV, a mucegaiurilor şi insectelor.

CE OBIECTE SE POT CONFECŢIONA DIN WPC ?

Prin procedeul de extrudere se obţin în mod special profile rectangulare pentru duşumele exterioare (70% din producţia mondială anuală se folosesc pentru duşumele exterioare gen terase, pentru grădini, pontoane, plaje piscină, piste de joacă în parcuri şi stadioane). O mare calitate a profilelor de WPC este că acestea nu-şi modifică semnificativ dimensiunile prin expunere la lumină şi căldură, coeficientul de dilatare fiind apropiat de cel al aluminiului.
O utilizare deosebit de spectaculoasă o reprezintă balustradele şi podeţele unde rezistenţa la umiditate şi intemperii a WPC îl face net superior în comparaţie cu metalul, lemnul sau plasticul. Se pot obţine de asemenea profile pentru stâlpi şi uluci de gard, ţigle, lambriuri exterioare, paleţi deosebit de rezistenţi, sisteme pentru uşi şi ferestre.
Datorită rezistenţei excepţionale la condiţiile atmosferice, produsele din WPC sunt soluţia ideală pentru mobilierul urban și de gradină (banci, mese, coșuri de gunoi, jardiniere impermeabile de mari dimensiuni, ghivece pentru plante ornamentale), garduri şi împrejmuiri, podeţe şi pontoane pentru bărci, pergole, foişoare hexagonale, pavilioane.
Dusumea din lemn compozit

Dușumele pentru terase

Panouri de gard

Panouri de gard

Lambriuri pentru exterior

Lambriuri

Pontoane

Pontoane

Foisoare

Foișoare

Mobilier pentru exterior

Mobilier pentru exterior

Pardoseala in jurul piscinelor

Împrejmuiri piscine

Balcoane

Balcoane

Piste de joaca

Piste de joacă


DE CE ESTE LEMNUL COMPOZIT ALEGEREA IDEALĂ PENTRU AMENAJĂRILE EXTERIOARE UŞOARE ?

Obiectele confecţionate din WPC rezistă excepţional la umiditate, radiaţii ultraviolete, mucegaiuri, insecte, temperaturi joase sau ridicate. La cerere, profilele de WPC pot fi ignifugate crescând rezistenţa la flacără de câteva ori faţă de lemnul impregnat. Acestea nu trebuie protejate prin vopsire sau lăcuire şi au o garanţie la acţiunea intemperiilor de minim 15 ani.
Cu toate acestea, dacă se doreşte, WPC poate fi tratat special pentru a putea fi lăcuit sau vopsit în funcţie de dorinţa utilizatorului. Prin procedeele de tratare finală, profilele de WPC pot fi embosate cu diferite tipuri de furniruri sau şlefuite pentru a se apropia cât mai mult de aspectul lemnului natur. Spre deosebire de produsele laminate (acoperite cu un strat superficial, tip parchet laminat), la care uzura prin frecare impune înlocuirea acestora, profilele de wpc sunt colorate în masă şi astfel acest neajuns este eliminat.
Uneltele folosite pentru prelucrarea profilelor WPC sunt aceleaşi cu cele folosite în tâmplărie. Profilele de wpc pot fi uşor găurite sau frezate, debitate cu un simplu fierăstrău circular şi fixate cu holzşuruburi.

ASPECTE ECONOMICE

Deoarece obiectele confecţionate din WPC nu au nevoie de niciun fel de întreţinere, economisind manopera şi costurile vopselurilor de protecţie, investiţia iniţială (de acelaşi ordin de mărime cu lemnul impregnat) se amortizează în primii doi ani de folosire. Chiar şi în comparaţie cu lemnul normal, superioritatea la toate capitolele tehnice ale WPC face ca investiţia în acest material să fie amortizată în maxim 5 ani.

UN MATERIAL PRIETENOS CU MEDIUL

Datorită structurii şi compoziţiei sale, WPC nu emite gaze toxice şi nu eliberează substanţe periculoase în mediu (faţă de materialele fibrolemnoase care folosesc adezivi pe bază de formaldehidă). WPC nu produce poluare secundară, deşeurile tehnologice putând fi reintroduse 100% în procesul de producţie. Prin rezistenţa sa îndelungată la intemperii, WPC economiseşte lemnul a cărui durată de utilizare e mult mai scurtă.
Datorită faptului că acest material nu numai că provine din materiale reciclate dar se şi pretează la reciclare 100% după folosire, sunt posibile sisteme de buy back pentru cantităţi mari (de sute de metri pătraţi).

Articole

Despre lemnul compozit, produsele comercializate și lucrările realizate.

Întrebări frecvente

Răspundem la cele mai multe din întrebările pe care ni le-au pus clienții.