14 greșeli de evitat când montezi pardoseli terase exterioare WPC

Iulie 18, 2020

Cum sa montezi pardoseli terase exterioare WPC fără sa pierzi garanția producătorului

Mai ai un singur pas pana la realizarea terasei tale exterioare de vis. Vei petrece acolo momente de relaxare si de liniște dupa o zi tumultoasa de munca, sau poate va fi zona in care sa iei masa cu familia in serile răcoroase de vara. Poate va fi locul unde îți vei aduna prietenii la „un pahar de vorba”, sau poate va fi locul de unde ti se deschide privirii frumoasa ta gradina cu plante ornamentale si arbuști exotici.

Indiferent de scopul pentru care îți dorești aceasta terasa, cu siguranță îți dorești sa eviți greșelile de montaj pardoseli terase exterioare WPC care ar putea sa îți știrbească bucuria pe care o aștepți, dar mai mult decât atât, sa îți creeze probleme in timp.

Montajul unei pardoseli terase exterioare WPC presupune mai multe faze si anume:
A. Lucrări pregătitoare
B. Montarea șinelor suport
C. Montarea pardoselii
D. Montarea profilelor de închidere
E. Lucrări finale

A. Greșeli de evitat la lucrări pregătitoare la montajul unei pardoseli terase exterioare WPC

 

1. Nu se verifică perpendicularitatea capetelor si lungimea profilelor (scândurilor de pardoseala). Deoarece profilele de pardoseala se debitează la cald, luând in calcul contracția materialului, acestea pot avea cu 1 pana la 2 cm mai mult decât lungimea standard si tăietura ar putea sa nu fie perfect perpendiculara. Acest lucru este important in situația in care îmbinăm pe lungime mai multe profile (scânduri).

2.Nu se pregătește suprafața suport pe care se instalează pardoselile pentru terase exterioare cu o panta de 1-2% care sa permită scurgerea apei de ploaie sau provenita din topirea zăpezii. Fie ca vorbim de suprafața suport realizata din beton, structuri de metal sau suporți din lemn, trebuie ca la fiecare metru liniar de lățime a terasei sa existe o panta de 1 – 2 cm. De exemplu, la o lățime a terasei de 3 metri, panta trebuie sa fie de 3 pana la 6 cm.

3.Nu se utilizează o membrana de geotextil in cazul in care pardoselile se montează pe dale de beton amplasate pe o suprafață de balast sau nisip compactat. Aceasta are rolul de a preveni creșterea vegetației sub pardoseala.

 

B. Greșeli de evitat la montarea șinelor suport pentru montajul unei pardoseli terase exterioare WPC

 

4. Sinele suport (tot profile realizate din WPC pe care se amplasează scândurile WPC ce compun pardoseala terasei exterioare) nu se amplasează in sensul pantei menționate mai sus. In final, practic sinele suport sunt cele care dau panta terasei si asigura scurgerea apei.

5. Nu se respecta distanta inter ax de 30 – 33 cm intre sinele suport si acestea nu se amplasează paralel. Pentru trafic intens (dar in niciun caz auto!), e recomandabil ca distanta intre sine sa scadă la 25 cm. La montajul profilelor WPC (scândurilor) in unghi de 45 grade, distanta intre doua sine consecutive trebuie sa nu depășească 20 cm, iar pentru unghiuri de 30 grade, distanta scade la 10 cm.

6. Nu este prevăzut, la începutul montării terasei, un spațiu de minim 2 cm intre capătul șinei si peretele casei, pentru a permite dilatarea șinei si a podelei (scândurii) de WPC.

7. Nu se dublează șinele la îmbinarea pe lungime a doua profile de pardoseala WPC. (vezi foto de mai jos)

 

 

C. Greșeli de evitat la montarea pardoselii (scândurilor) pentru montajul unei pardoseli terase exterioare WPC

 

8. Clema de capăt folosita pentru prima scândura WPC nu se fixează la circa 3 cm de capătul scândurii. Aceasta greșeală poate duce la știrbirea marginii scândurii atunci când se înșurubează scândura. (vezi foto de mai jos)

9. Nu se utilizează ciocanul de cauciuc pentru a împinge scândura sub clemele deja fixate. Dupa acest lucru se continua cu fixarea clemelor pe cealaltă margine a scândurii. In mod corect se va continua in același fel, montându-se următoarele cleme si bătându-se ușor cu un ciocan de cauciuc următoarea scândura. (vezi foto de mai jos)

10. Nu se lasă, la capete, pe direcție longitudinala, spațiu de dilatare conform tabelului de mai jos intre doua scânduri consecutive, pentru a permite dilatarea si scurgerea apei sau a zăpezii.

 

Jocuri de dilatare exprimate in mm

Diferența intre temperatura maxima a locației si temperatura la momentul montajului

 

 

10 grade C

20 grade C

30 grade C

40 grade C

50 grade C

Lungimea scândurii

100 cm

200 cm

240 cm

300 cm

360 cm

400 cm

500 cm

600 cm

3

6

7.2

9

10.8

12

15

18

3.3

6.6

7.9

9.9

11.9

13.2

16.5

19.8

3.6

7.2

8.6

10.8

13

14.4

18

21.6

3.9

7.8

9.4

11.7

14

15.6

19.5

23.4

4.2

8.4

10.1

12.6

15.1

16.8

21

25.2

 

Ex. daca se montează scânduri cu lungimea de 240 cm la temperatura de 20 grade Celsius, iar in timpul verii temperatura maxima atinge 50 grade Celsius in acea locație, atunci spațiul intre 2 scânduri montate una in prelungirea celeilalte trebuie sa fie de aproximativ 8.6 mm (diferența de temperatura este de 30 grade).

 

D. Greșeli de evitat montarea profilelor de închidere pentru montajul unei pardoseli terase exterioare WPC

 

11. Nu se utilizează profile de închidere pe întreg perimetrul suprafeței cu pardoseala cu profile din WPC. Acestea nu au doar un rol estetic, sa mascheze capetele scândurilor si ale șinelor dar si unul tehnic ele având rol de a împiedica pătrunderea apei in interiorul celulelor de pardoseala. In sezonul rece daca apa pătrunde in interiorul celulelor si obturează o celula pe o lungime de minim 20 cm si îngheață exista riscul de a crăpa pardoseala. Acest tip de crăpături nu este acoperit de garanție fiind o greșeală de montaj.

 
 

D. Greșeli de evitat la lucrări finale pentru montajul unei pardoseli terase exterioare WPC

 

12. Nu se verifica, la terminarea montajului ca suprafața pardoselii sa fie curata si sa nu rămână cumva șuruburi, burghie sau alte obiecte mici care ar putea deteriora pardoseala daca se calca pe ele.

13. Nu se spală apoi întreaga pardoseala cu un aparat cu jet de apa sub presiune pentru a curata suprafața de praf, pulbere rămasă de la debitări sau urme de la încălțăminte si pentru a asigura verificarea tuturor canalelor intre scânduri si a îmbinărilor longitudinale intre scânduri . Ele trebuie sa fie libere pentru ca apa sa se poată scurge prin ele. Se pot folosi detergenți pentru spălare.

14. Se folosesc soluții de curățare pe baza de solvenți organici. Este interzisa utilizarea acestor soluții deoarece ele pot ataca si distruge materialul compozit WPC.

 

Acum știi „capcanele” si greșelile pe care trebuie sa le eviți atunci când montezi pardoseli terase exterioare WPC. Daca ti-e teama sa execuți lucrarea singur, apelează la ajutorul unui montator cu experiența care te va ajuta sa duci construcția la bun sfârșit. Iți dorim spor la treaba si sa te bucuri de noua ta terasa!

Daca doresti sa afli mai multe despre WPC – wood plastic composite – intra pe site-ul nostru www.wpcromania.ro . Daca ai un proiect sau o schiță, solicita ajutorul echipei Bencomp aici: https://www.wpcromania.ro/solicita-oferta.html

Paseste cu incredere alaturi de noi!

Alte articole