Nu lasa sa treaca zile alegand profile! – 5 elemente care diferentiaza profilele WPC

August 13, 2020

Vrei sa construiesti un gard, o pergola, o terasa in gradina sau pentru piscina, un ponton sau poate un foisor. Ai analizat toate materialele disponibile pe piata din toate punctele de vedere posibile: pret, durabilitate, aspect, garantie, costuri de intretinere si montaj si ai ajuns la concluzia ca lemnul compozit WPC este optiunea perfecta pentru tine. FELICITARI! Ai facut alegerea potrivita!

Profilul WPC – cum aleg cand am atat de multe variante

Nu a fost usor, dar ai ajuns aici. Esti pe cale sa faci alegerea profilului / profilelor WPC, dar cand intri pe site-ul BENCOMP – www.wpcromania.ro – constati ca multitudinea de variante din care poti sa alegi te copleseste. Suntem aici sa te ajutam si sa transformam acest proces dintr-unul care pare complicat la prima vedere, intr-unul simplu, daca stii ce iti doresti. Vom descrie in cele ce urmeaza toate elementele care diferentiaza un profil WPC de celalalt.
 

Profilul WPC - culoarea

Primul si cel mai simplu element de diferentiere este culoarea. Poti alege intre maro inchis (wenge), maro roscat si gri. Bineinteles ca vei alege in ton cu elementele inconjuratoare (culoarea casei, culoarea piscinei, culoarea gardului vecinului etc), cu preferintele tale, cu recomandarile primite etc.


Foto - Pardoseala WPC Bencomp - maro inchis (wenge)

Foto – Pardoseala WPC Bencomp – maro roscat

Foto – Pardoseala WPC Bencomp - gri
 


 

Profilul WPC – dimensiunile

Al doilea element de diferentiere este dimensiunea. In descrierea profilelor, prima dimensiune este latimea, iar cea de a doua este inaltimea. Pentru profilul scandura pentru gard F120x24 mm, 120 este latimea profilului (in mm) – cota cu albastru in fotografia de mai jos, iar 24 este inaltimea profilului (in mm) – cota cu rosu in de fotografia de mai jos. Lungimea este de regula 4000 mm (4 metri), insa exista si posibilitatea de debitare la alte dimensiuni, in cazul comenzilor mari.

Inaltimea si grosimea peretilor profilelor dau – in cazul profilele WPC de pardoseala – clasa de rezistenta a acestora (uz rezidential, comercial sau trafic greu). Latimea profilelor – combinata cu unul din elementele de diferentiere care va fi prezentat in paragraful urmator - are legatura cu aspectul, dar si cu modul de confectionare al podelei (pardoselii), a gardului, a pontonului etc., raportat la dimensiunile acestuia. De exemplu, pentru a acoperi latimea unei terase (presupunand ca montarea profilelor WPC se face in sensul lungimii acesteia) vom folosi cu aproximativ 25% mai multe profile D135x25 fata de cazul in care am folosi profile D170x27. 

Profilul WPC – numarul de rizuri (striatii) de pe o fata si/sau pe cealalta

Fie ca vorbim de elemente de pardoseala, de elemente pentru garduri sau pentru lambriuri, in oferta Bencomp vei gasi profile WPC cu rizuri de diferite inaltimi si forme si cu diferite distante intre ele. Aceste rizuri pot exista pe ambele fete, pe o fata da si pe una nu, sau exista profile fara aceste rizuri (striatii). In functie de aspectul pe care il doresti, poti alege striatii mai rare sau mai dese.


Foto - Profil WPC pardoseala WPC Bencomp - cu striatii (rizuri) dese.

Foto - Profil lambriu WPC Bencomp - fara rizuri

Foto – uluca/traversa celulara WPC Bencomp – fara rizuri

Foto – profil scandura gard WPC Bencomp – striata pe o fata si neteda pe cealalta
 


 

Profilul WPC – finisajul

Prin procesul tehnologic de extrudare, profilele sunt produse, in general, lucioase. Exista insa finisaje care modifica aspectul si nuanta de culoare, ba chiar pot adauga un aspect si mai apropiat de structura lemnului. Cele mai frecvent utilizate finisaje sunt perierea si embosarea.
In sectiunea profile https://www.wpcromania.ro/produse.html din site-ul nostru, pentru fiecare profil este descris atat tipul de periaj disponibil cat si pe care din suprafetele acestuia se poate executa operatia de finisare.
In cazul profilelor de pardoseala, perierea pe o fata este obligatorie (si inclusa in pretul profilului), aceasta avand ca scop crearea efectului antiderapant al pardoselii. In consecinta, intotdeauna pardoseala se monteaza cu fata periata in sus. Unele profile se pot peria, la cerere si contra cost, si pe cealalta fata.
In cazul profilelor pentru gard, perierea este utilizata nu doar pentru deschiderea nuantei pe partea pe care se solicita aceasta finisare ci, mai ales, pentru a proteja aspectul scandurii pe termen lung in situatia in care exista riscul ca acesta sa fie zgariata. Zgarieturile sunt mai vizibile pe o suprafata lucioasa, in timp ce pe o suprafata periata ele sunt nu sunt usor de observat.


Foto - Profil WPC Bencomp maro roscat periat si lucios

Foto - Profil WPC Bencomp maro inchis (wenge) lucios si periat

Foto - Profile WPC Bencomp - gri, maro roscat si maro inchis (wenge)
 

Embosarea este procedeul de finisare prin care se mareste efectul vizual de asemanare cu lemnul. ATENTIE! Embosarea se poate face numai pe suprafata plana! (pe suprafata cu striatii/rizuri nu are efect). La fel ca si la periere in cazul profilelor pentru lambriuri si gard, embosarea are un cost suplimentar fata de pretul de baza al profilului.


Foto – profil WPC Bencomp pentru lambriu – embosat

 

Profilul WPC – greutatea specifica

Greutatea specifica, masurata in kg/m2 sau in kg/ml (kg pe metru patrat sau kg pe metru liniar) este un element important al profilelor WPC, pentru ca, alaturi de inaltimea si grosimea peretilor profilelor (pentru profilele celulare), ne dau o informatie asupra rezistentei profilului. Cu cat greutatea specifica este mai mare, cu atat rezistenta lui este mai mare.

Pe site-ul nostru www.wpcromania.ro gasesti pentru fiecare profil toate detaliile despre elementele care definesc si particularizeaza fiecare profil in parte.

De exemplu, pentru uluca de gard F102x20 mm:


Foto - Profile WPC Bencomp - gri, maro roscat si maro inchis (wenge)
Descriere ULUCA GARD F70x10 mm Sipca plina pentru gard, confectionata din lemn compozit.
Acest profil se foloseste ca țambră pentru gard, element ornamental in amenajari exterioare.
Specificatii tehnice pentru ULUCA GARD F70x10 mm
Culori disponibile: wenge (maro inchis); maro roscat; gri
Material: Lemn compozit - WPC (Wood Plastic Composite)
Lungime profil: 3000 / 4000 mm
Lățime profil: 70 mm
Grosime profil: 10 mm
Greutate specifică: 0,8 Kg/m
Finisaje disponibile: lucios; periat
Garanție standard: 5 ani
 


 

CONCLUZIE:

Te felicit din nou pentru ca ai ales profilele WPC pentru constructia ta, fie ca este vorba de un gard, de o terasa, de zona de imprejmuire a unei piscine etc. Pe langa criteriile de mai sus probabil ca stii si celelate avantaje ale utilizarii WPC (cunoscut si sub numele de lemn compozit):
• WPC este stabilizat impotriva radiatiilor UV;
• WPC este aditivat impotriva mucegaiurilor şi insectelor;
• WPC-ul are aspect natural de lemn dar nu se fisureaza, nu se aschiaza, nu putrezeste;
• WPC este antiderapant (chiar si umed);
• WPC surclaseaza lemnul natural, in ceea ce priveste rezistenta mecanica la indoire, rezistenta la umiditate, radiatii ultraviolete, temperaturi joase sau ridicate, mucegaiuri, insecte;
• WPC nu emite gaze toxice, nu eliberează substanțe periculoase pentru mediu, provine din materiale reciclate.

Dacă ai un proiect sau o schiță, sau ai nevoie de informații suplimentare, solicită ajutorul echipei Bencomp aici: https://www.wpcromania.ro/solicita-oferta.html

Noi știm că proiectul tău este important pentru tine. Suntem aici să te ajutăm. Așteptăm mesajul tău!
 

Alte articole