14 lucruri de respectat când montezi pardoseli terase exterioare WPC

August 30, 2020

Cum sa montezi pardoseli terase exterioare WPC fără sa pierzi garanția producătorului

Mai ai un singur pas pana la realizarea terasei tale exterioare de vis. Vei petrece acolo momente de relaxare si de liniște dupa o zi tumultoasa de munca, sau poate va fi zona in care sa iei masa cu familia in serile răcoroase de vara. Poate va fi locul unde îți vei aduna prietenii la „un pahar de vorba”, sau poate va fi locul de unde ti se deschide privirii frumoasa ta gradina cu plante ornamentale si arbuști exotici.

Indiferent de scopul pentru care îți dorești aceasta terasa, cu siguranță îți dorești sa eviți greșelile de montaj pardoseli terase exterioare WPC care ar putea sa îți știrbească bucuria pe care o aștepți, dar mai mult decât atât, sa îți creeze probleme in timp.

Am scris in luna iulie a acestui an articolul intitulat 14 greșeli de evitat când montezi pardoseli terase exterioare WPC si de atunci am primit mai multe „sesizări” de la cititori, montatori si clienți ai Bencomp SRL asupra ambiguității unor exprimări, așa ca am decis să rescriu toate sfaturile care trebuie respectate eliminând negațiile din articolul precedent.

Montajul unei pardoseli terase exterioare WPC presupune mai multe faze si anume:
A. Lucrări pregătitoare
B. Montarea șinelor suport
C. Montarea pardoselii
D. Montarea profilelor de închidere
E. Lucrări finale

A. Greșeli de evitat la lucrări pregătitoare la montajul unei pardoseli terase exterioare WPC

 

1. Trebuie verificată perpendicularitatea capetelor si lungimea profilelor (scândurilor de pardoseală). Deoarece profilele de pardoseală se debitează la cald, luând în calcul contracția materialului, acestea pot avea cu 1 pana la 2 cm mai mult decât lungimea standard si tăietura ar putea să nu fie perfect perpendiculară. Acest lucru este important în situația în care îmbinăm pe lungime mai multe profile (scânduri).

2. Trebuie pregătită suprafața suport pe care se instalează pardoselile pentru terase exterioare cu o panta de 1-2% care sa permită scurgerea apei de ploaie sau provenită din topirea zăpezii. Fie că vorbim de suprafața suport realizată din beton, structuri de metal sau suporți din lemn, trebuie ca la fiecare metru liniar de lățime a terasei sa existe o panta de 1 – 2 cm. De exemplu, la o lățime a terasei de 3 metri, panta trebuie sa fie de 3 pana la 6 cm.

3. Trebuie să fie utilizată o membrana de geotextil în cazul în care pardoselile se montează pe dale de beton amplasate pe o suprafață de balast sau nisip compactat. Aceasta are rolul de a preveni creșterea vegetației sub pardoseală.

 

B. Lucruri ce trebuie respectate la montarea șinelor suport pentru montajul unei pardoseli terase exterioare WPC

 

4. Sinele suport (tot profile realizate din WPC pe care se amplasează scândurile WPC ce compun pardoseala terasei exterioare) trebuie amplasate in sensul pantei menționate mai sus. In final, practic șinele suport sunt cele care dau panta terasei și asigură scurgerea apei.

5. Trebuie respectată distanta inter ax de 30 – 33 cm intre sinele suport si acestea trebuie amplasate paralel. Pentru trafic intens (dar in niciun caz auto!), e recomandabil ca distanta între șine sa scadă la 25 cm. La montajul profilelor WPC (scândurilor) in unghi de 45 grade, distanta între doua sine consecutive trebuie sa nu depășească 20 cm, iar pentru unghiuri de 30 grade, distanta trebuie să scadă la 10 cm.

6. Trebuie prevăzut, la începutul montării terasei, un spațiu de minim 2 cm intre capătul șinei și peretele casei, pentru a permite dilatarea șinei și a podelei (scândurii) de WPC.

7. Trebuie dublate șinele la îmbinarea pe lungime a două profile de pardoseală WPC. (vezi foto de mai jos)

 

 

C. Lucruri ce trebuie respectate la montarea pardoselii (scândurilor) pentru montajul unei pardoseli terase exterioare WPC

 

8. Clema de capăt folosită pentru prima scândură WPC trebuie să fie fixată la circa 3 cm de capătul scândurii. Dacă nu se respectă acest lucru se poate ajunge la știrbirea marginii scândurii atunci când se înșurubează scândura. (vezi foto de mai jos)

9. Trebuie utilizat ciocanul de cauciuc pentru a împinge scândura sub clemele deja fixate, pentru a nu deteriora profilele WPC. După acest lucru se continuă cu fixarea clemelor pe cealaltă margine a scândurii. In mod corect se va continua în același fel, montându-se următoarele cleme și bătându-se ușor cu un ciocan de cauciuc următoarea scândura. (vezi foto de mai jos)

10. Trebuie lăsat, la capete, pe direcție longitudinala, spațiu de dilatare conform tabelului de mai jos între doua scânduri consecutive, pentru a permite dilatarea și scurgerea apei sau a zăpezii.

 

Jocuri de dilatare exprimate in mm

Diferența intre temperatura maxima a locației si temperatura la momentul montajului

 

 

10 grade C

20 grade C

30 grade C

40 grade C

50 grade C

Lungimea scândurii

100 cm

200 cm

240 cm

300 cm

360 cm

400 cm

500 cm

600 cm

3

6

7.2

9

10.8

12

15

18

3.3

6.6

7.9

9.9

11.9

13.2

16.5

19.8

3.6

7.2

8.6

10.8

13

14.4

18

21.6

3.9

7.8

9.4

11.7

14

15.6

19.5

23.4

4.2

8.4

10.1

12.6

15.1

16.8

21

25.2

 

Ex. dacă se montează scânduri cu lungimea de 240 cm la temperatura de 20 grade Celsius, iar în timpul verii temperatura maximă atinge 50 grade Celsius în acea locație, atunci spațiul intre 2 scânduri montate una în prelungirea celeilalte trebuie să fie de aproximativ 8.6 mm (diferența de temperatură este de 30 grade).

 

D. Lucruri ce trebuie respectate la montarea profilelor de închidere pentru montajul unei pardoseli terase exterioare WPC

 

11. Trebuie utilizate profile de închidere pe întreg perimetrul suprafeței cu pardoseală cu profile din WPC. Acestea nu au doar un rol estetic, să mascheze capetele scândurilor și ale șinelor dar și unul tehnic, ele având rol de a împiedica pătrunderea apei în interiorul celulelor de pardoseală. In sezonul rece dacă apa pătrunde în interiorul celulelor și obturează o celulă pe o lungime de minim 20 cm și îngheață exista riscul de a crăpa pardoseala. Acest tip de crăpături nu este acoperit de garanție fiind o greșeală de montaj.

 
 

E. Lucruri ce trebuie respectate la lucrări finale pentru montajul unei pardoseli terase exterioare WPC

 

12. Trebuie verificat, la terminarea montajului ca suprafața pardoselii să fie curată și să nu rămână cumva șuruburi, burghie sau alte obiecte mici care ar putea deteriora pardoseala dacă se calcă pe ele.

13. Trebuie spălată apoi întreaga pardoseală cu un aparat cu jet de apă sub presiune pentru a curăța suprafața de praf, pulbere rămasă de la debitări sau urme de la încălțăminte si pentru a asigura verificarea tuturor canalelor intre scânduri și a îmbinărilor longitudinale intre scânduri . Ele trebuie să fie libere pentru ca apa să se poată scurge prin ele. Se pot folosi detergenți pentru spălare.

14. ESTE INTERZISA folosirea de soluții de curățare pe baza de solvenți organici. Este interzisa utilizarea acestor soluții deoarece ele pot ataca si distruge materialul compozit WPC.

 

Acum știi „capcanele” si greșelile pe care trebuie sa le eviți atunci când montezi pardoseli terase exterioare WPC. Daca ti-e teama sa execuți lucrarea singur, apelează la ajutorul unui montator cu experiența care te va ajuta sa duci construcția la bun sfârșit. Iți dorim spor la treaba si sa te bucuri de noua ta terasa!

Dacă dorești să afli mai multe despre WPC – wood plastic composite – intră pe site-ul nostru www.wpcromania.ro. Dacă ai un proiect sau o schiță, solicită ajutorul echipei Bencomp aici: https://www.wpcromania.ro/solicita-oferta.html

Pășește cu încredere alături de noi!Alte articole